Wat kost een website?

Een vraag die wij van veel (startende) ondernemers krijgen. En een hele logische, want wat kost nu eigenlijk een professionele website? Vaak kun je geen duidelijke kosten vinden. Helaas kunnen wij ook niet een makkelijk en eenduidig antwoord geven. Elke website is uniek in werkuren en functionaliteiten dat een vast standaard bedrag simpelweg niet past. De kosten van een website hangt af van verschillende factoren. In dit bericht een uitleg over welke kosten je kunt verwachten en welke keuzes je dient te maken.

Als je prijzen voor het laten maken van een website vergelijkt, kom je op uiteenlopende bedragen uit. Op sommige sites begint de offerte bij een paar honderd euro, op veel andere begint het bij duizend euro en loopt dan op. Daar komen dan vaak nog aanvullende kosten bovenop voor een domeinnaam, hosting, SEO advies, logo & merkidentiteit, marketing en nog veel meer. Maar waar doe je nu goed aan?

De mythe dat een website duizenden euro’s kost bestaat nog steeds. Best vreemd, omdat er intussen zoveel betaalbare opties zijn waarmee je voor minder dan €1000 per jaar je website online hebt. In dit artikel lees je hoeveel een website nu echt kost.

Feit: de kosten voor een website of webshop lopen ver uiteen

De kosten die een webdesigner rekent voor de bouw van een website of webshop verschillen soms enorm van elkaar. Een zelfstandige webdesigner en kleine webdesignbureaus kun je al voor 600 euro tot 3.000 een mooie simpele WordPress website op maat laten maken die redelijk goed in elkaar zit (qua responsiviteit, gebruiksvriendelijkheid en design). Een prima oplossing voor een kleine tot middelgrote ondernemer. Bij de wat grotere webdesignbureaus kun je voor 2.500 en 5.000 euro een goede website laten bouwen. Je betaalt voor de extra ervaring en een team met specialisten die met je meedenken en gezamenlijk aan jouw website gaan werken. Met als resultaat een professionele goed-in-elkaar-zittende website. Het is soms moeilijk om het verschil te zien en de prijzen kunnen ver uiteen lopen. Sommige webdesigner bieden all-in prijzen terwijl andere juist starten met een basisprijs die je kan opbouwen met verschillende componenten. Het is belangrijk goed na te vragen welke kosten wel en niet inbegrepen zijn. Verder is vaak sprake van maandelijkse hosting- en onderhoudskosten.

Naast de kosten voor de bouw van je website moet je in de basis rekening houden met kosten voor de volgende werkzaamheden:

  • Logo en huisstijl ontwerp
  • Schrijven van webteksten (contentcreatie)
  • Zoekmachine optimalisatie
  • Foto’s en afbeeldingen op maat

Niet iedere ondernemer heeft direct beschikking tot voldoende kapitaal om een website te laten maken. Desalniettemin is een professionele website wel onmisbaar om een goede start te kunnen maken. Wij bieden speciaal voor deze ondernemers website lease aan. Met website lease geniet je van dezelfde voordelen en heb je een professionele website voor een vast bedrag per maand.

Maandelijkse hosting- en onderhoudskosten website

De precieze kosten verschillen per aanbieder, maar gemiddeld ben je tussen de €15 en €65 euro per maand kwijt, afhankelijk van het pakket dat wordt aangeboden. In onze pakketten zit standaard e-mail, domeinregistratie, SSL-beveiliging, update van plug-ins en CMS, dagelijkse back-ups en onze online helpdesk, voor slechts €19 per maand. In veel gevallen wordt door webdesigner apart gerekend voor deze diensten. Hierdoor kunnen de kosten snel oplopen voor het beheer en onderhoud van je website.

Conclusie

Wat mag een website kosten? Zoveel als nodig, maar zeker ook niet méér dan nodig. Het is makkelijk om je een dure website aan te laten praten, terwijl je als ondernemer al kosten genoeg hebt. Denk vooraf goed na over wat je nodig hebt en welke doelstelling je hebt met je bedrijf en website. Het is altijd mogelijk om later zaken toe te voegen aan je website. Overigens is het altijd verstandig om te starten met een basis en later uit te breiden. Op de manier kan je tevens relatief snel online! Vraag nu een vrijblijvende offerte aan om te zien wat jouw nieuwe website kost. (hint: het is minder dan je verwacht!)

Een website om je diensten als zzp’er aan te bieden hoeft niet meer dan €600 te kosten. Verder heb je maandelijkse lage kosten voor het beheer en onderhoud van je website, email en domeinregistratie.